Vinkit

Ulkona riittää tekemistä. Voi kävellä, jumpata, pelailla tai vain nauttia luonnosta. Tutustukaa alla oleviin vinkkeihin ja lähtekää yhdessä ulos – mieleisellänne tavalla.

facebook
 

Bongaa luonnossa

Ulkona on hauska tarkkailla lintuja, kasveja ja sieniä. Ota kiikarit, kamera ja kori mukaan! Kotona voit etsiä kirjoista tai verkkosivuilta apua tunnistamiseen.

100 lintulajia BildLife-sivulla

Kasvien, perhosten ja sienten tunnistamiseen apua Luontoportti.fi -sivulta

Suomen Luonnon sivuilta löytyy paljon tietoa sekä havaintokirja, johon voi lähettää omia luontokuvia

facebook
 

Eväshetki ulkona

Eväshetki ulkona tarjoaa elämyksiä. Pakatkaa kahvit ja eväät mukaan, ja lähtekää eväsretkelle esimerkiksi kotipihalle, lähimetsään, puistoon tai vaikkapa jonnekin tutulle laavulle. Kävely ympäröivää luontoa ihastellen palkitaan, kun voi istahtaa ja nauttia eväistä raittiissa ulkoilmassa.

Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolta voit etsiä oman alueesi retkikohteita. Esteettömiä retkikohteita voi rajata valikosta “Retkikohteen ominaisuudet” -> “Esteettömät kohteet”.

Lipas-sivustolta löytyy kattavasti erilaisia liikuntapaikkoja. Voit rajata hakua esim. liikuntapaikan tyypin tai kunnan perusteella.

facebook
 

Historia- tai kulttuurikävely

Kävely yhdessä on mukava tapa ulkoilla ja tavata muita.  Perinteisen jutustelun ja ulkoilun lisäksi kokeilkaa yhdistää ulkoiluun tutustumista lähiseudun nähtävyyksiin ja asuinalueen historiaan.

Historian lisäksi voitte myös tutustua kävelyreitin varrella oleviin muistomerkkeihin ja taideteoksiin tai kävellä johonkin lähialueen kulttuurikohteeseen vierailulle.

Vinkkejä museoihin ja kulttuurikohteisiin

Tehtävä: Jakakaa kokemuksia ja muistoja asuinalueeseen ja sen rakennuksiin liittyen. Muistelkaa yhdessä esimerkiksi, miltä kävelyreitin maisemat näyttivät vuosikymmeniä sitten. Jakakaa muistojanne ja tarinoitanne maisemiin ja rakennuksiin liittyen.

Vinkki: googlen hakusanalla ”kotiseutupolku” tai ”kotikaupunkipolku” löytyy monen kunnan ja asuinalueen osalta tulostettavia opastettuja kotiseutupolkuja, jotka on rakennettu kiinnostavien paikallisten kohteiden ympärille.

Kotiseutupolku esimerkkejä:

Nokia https://visitnokia.fi/kohteet/kotiseutupolut/

Tuusula https://www.virtuaalituusula.fi/virtuaalipolut

Kotikaupunkipolku esimerkkejä:

Helsinki:  http://www.kotikaupunkipolut.fi/

Riihimäki: https://www.riihimaki.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/kotikaupunkipolku/

facebook
 

Kävelytreffit

Kävely kohentaa kuntoa ja edistää hyvinvointia. Kävelylenkki virkistää mieltä, lisää aivoterveyttä ja parantaa vastustuskykyä. Jo 10 minuutin reipas kävely säännöllisesti päivittäin edistää terveyttä. Lähtekää kävelylle kahdestaan kaverin kanssa tai vaikka pienellä porukalla. Samalla voitte jutella ummet ja lammet.

Yhdessä ulos ulkoilupulasta -video

facebook
 

Kuntosali kotipihalla

Liikuntapaikka on lähempänä kuin luuletkaan. Pihatöissä saat kuntoa haravan tai talikon varressa. Tasapaino ja jalkavoimat paranevat epätasaisessa maastossa kävellessä, kumartuessa tai kuopiessa. Puuhaile tuttuja asioita omien voimiesi ja mielialasi mukaan, mutta säännöllisesti! Ole sitkeä, sillä lihasvoima lisääntyy vain lihaksia harjoittamalla. Muista myös palautuminen ja lepotauot. Kehosi ja pihasi tarvitsevat jatkuvaa huoltoa!

Vinkkejä arkiliikuntaan -video

Nautin ulkoilusta -video

facebook
 

Luontoelämysbingo

Luonto tarjoaa elämyksiä keholle ja mielelle. Lähde ulos ja tee samalla pieniä tehtäviä bingoruudukosta. Kun tehtävä on suoritettu, merkitse se ruudukkoon. Saatuasi kolmen suoran vaakaan, pystyyn tai vinottain, tuloksena on BINGO!

Luontoelämysbingon voi toteuttaa missä tahansa lähellä sijaitsevassa viherympäristössä. Tehtäviä voi suorittaa yksin tai yhdessä kaverin kanssa.

Suomen Ladun luontobingo

Löydä luonnosta rauhaa -tehtävä

Liikkuminen aistien ja nauttien -tehtävä

Tehdään yhdessä – luontoaiheinen ryhmätoiminta

Miina Sillanpään säätiön Luontosivusto tarjoaa elämyksiä, tietoa ja tekemistä luonnon parissa.

facebook
 

Piha- ja parvekejumppa

Raitista ilmaa ja liikuntaa samassa paketissa. Kaupan päälle vielä hyvä seuraa. Piha- ja parvekejumppa kokoa naapuruston asukkaat yhteiseen liikuntahetkeen.

Jumpanohjaajana voi toimia ammattilainen, mutta ihan yhtä hyvin vertaisohjaaja. Jumppaporukka voi myös yhdessä ideoita liikkeitä.

Valmiita ohjelmia löytyy voitas.fi- sivustolta ja Ikäinstituutin verkkokaupasta.

facebook
 

Pihapelit

Pieni kisailu innostaa aina ja liikuntaakin saa ihan huomaamatta. Mölkky, petankki ja tikanheitto ovat monille tuttuja, ja pelivälineetkin saattavat löytyä varastosta. Jos välineitä ei ole, kilpailun saa pystyyn vaikka käpyjen tarkkuusheitolla.

Perinteiset lautapelit voi toteuttaa helposti myös hauskoina pihapeleinä.

Katso tästä, miten se onnistuu.

facebook
 

Porraskävely

Porraskävely on tehokasta liikuntaa. Se vahvistaa jalkojen lihasvoimaa ja kehittää kestävyyskuntoa. Kuntorappuja löytyy jo monelta paikkakunnalta, mutta harjoitella voi ihan tavallisillakin rapuilla – sisällä ja ulkona.

Liikkeelle portaissa. Porrastreeni #1  -video (TUL)

Ikäinstituutin rappujumppa-ohjelma. Liikkeitä tehtäväksi taloyhtiön rappukäytävässä tai kotona.

Vahvistun portaissa -video (Ikäinstituutti)

facebook
 

Sateenvarjojumppa

Sateenvarjo on usein mukana ulkoillessa. Se suojaa sateelta ja paahteelta, mutta toimii sen lisäksi erinomaisesti myös jumppavälineenä. Kyykkää, kurkottele ja hassuttele, niin voima- ja tasapaino kehittyvät.

Lataa sateenvarjojumppa-ohjelma

Ladda ner paraplygympa-programmet

facebook
 

Sieniretki

Sienestys on mukavaa syksyistä puuhaa, jossa askelia karttuu ja tasapaino harjaantuu siinä sivussa. Sienestystaidot ovat etenkin varttuneemman sukupolven hallussa, ja niistä sopii nuorempienkin ottaa oppia. Lähtekää yhdessä retkelle sienimetsään!

Vinkkejä ja tietoa sienestyksestä Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolta

Sienestys – Luontoon.fi

facebook
 

Tehtävärastit ja luontoelämyspolku

Ulkoillessa voi antaa myös äly- ja hoksausnystyröille tekemistä rakentamalla erilaisia tehtävärasteja. Tehtävät voivat vaatia tietoa, taitoa, tarkkuutta tai nokkeluutta, vain taivas on rajana. Kannattaa huomioida erikuntoisten ikäihmisten osallistumismahdollisuus – jokaiselle jotakin.

Yksi esimerkki tehtävärasteista on Luontoelämyspolku. Siinä kroppa saa liikettä ja mieli virkistyy. Luotoelämyspolulla kuljetaan yhdessä rastilta toiselle ja tehdään välillä erilaisia harjoituksia tehtäväkorttien innoittamana. Tehtävät kehittävät voimaa ja tasapainoa, lisäävät liikkuvuutta, herättelevät aisteja sekä virittelevät muisteluun ja tarinointiin.

Luontoelämyspolun voi toteuttaa missä tahansa lähellä sijaitsevassa viherympäristössä, esimerkiksi puistossa, pihassa tai metsikössä. Palvelutalot, taloyhtiöt, järjestöt, seurakunta ja muut yhteisöt voivat järjestää oman tai yhteisen Luontoelämyspolun. Myös eri sukupolvet voivat lähteä yhdessä ulos polulle.

Lataa tai tilaa Luontoelämyspolku-materiaali

facebook
 

Turvallisuuskävely asuinympäristössä

Tutustukaa asuinympäristöön vaarapaikkoja ennakoiden ja muutostarpeita kartoittaen. Minne tarvitaan lisää levähdyspenkkejä? Vaikeuttavatko reunakivetykset apuvälineiden kanssa liikkumista? Yhteiselle kävelylle voi kutsua päättäjiä mukaan, jolloin viesti iäkkäiltä menee suoraan toimenpiteistä vastaaville henkilöille.

Arvioivan kävelyn voi toteuttaa hyödyntäen asunympäristön turvallisuuden tarkastuslistaa. Tarkistuslistassa on ohjeet kävelyn järjestäjälle ja kysymyksiä osallistujien vastattavaksi.

facebook
 

Ulkokuntoilulaitteet tutuksi

Monista paikoista löytyy ulkokuntoilulaitteita, joilla varttuneempikin väki voi harjoittaa voimaa ja tasapainoa. Laitteet voivat näyttää aluksi vähän vierailta, mutta usein niistä löytyy käyttöohjeet. Vinkkejä voi kysyä myös muilta harjoittelijoilta. Ota kaveri mukaan ja lähtekää yhdessä tutustumaan laitteisiin. Säännöllinen harjoittelu tuottaa tuloksia.

Ohjeita harjoitteluun: Voimaa ja tasapaino liikuntapuistosta -opas

Voitas.fi-sivustolta löytyy ohjevideoita harjoitteluun