Vinkit

Ulkona riittää tekemistä. Voi kävellä, jumpata, pelailla tai vaan nauttia luonnosta. Tutustukaa alla oleviin vinkkeihin ja lähtekää yhdessä ulos – mieleisellänne tavalla.

facebook
 

Kävelytreffit

Kävely kohentaa kuntoa ja edistää hyvinvointia. Kävelylenkki virkistää mieltä, lisää aivoterveyttä ja parantaa vastustuskykyä. Jo 10 minuutin reipas kävely säännöllisesti päivittäin edistää terveyttä. Lähtekää kävelylle kahdestaan kaverin kanssa tai vaikka pienellä porukalla. Samalla voitte jutella ummet ja lammet.

Yhdessä ulos ulkoilupulasta -video

facebook
 

Kuntosali kotipihalla

Liikuntapaikka on lähempänä kuin luuletkaan. Pihatöissä saat kuntoa haravan tai talikon varressa. Tasapaino ja jalkavoimat paranevat epätasaisessa maastossa kävellessä, kumartuessa tai kuopiessa. Puuhaile tuttuja asioita omien voimiesi ja mielialasi mukaan, mutta säännöllisesti! Ole sitkeä, sillä lihasvoima lisääntyy vain lihaksia harjoittamalla. Muista myös palautuminen ja lepotauot. Kehosi ja pihasi tarvitsevat jatkuvaa huoltoa!

Vinkkejä arkiliikuntaan -video

Nautin ulkoilusta -video

facebook
 

Luontoelämysbingo

Luonto tarjoaa elämyksiä keholle ja mielelle. Lähde ulos ja tee samalla pieniä tehtäviä bingoruudukosta. Kun tehtävä on suoritettu, merkitse se ruudukkoon. Saatuasi kolmen suoran vaakaan, pystyyn tai vinottain, tuloksena on BINGO!

Luontoelämysbingon voi toteuttaa missä tahansa lähellä sijaitsevassa viherympäristössä. Tehtäviä voi suorittaa yksin tai yhdessä kaverin kanssa.

Suomen Ladun luontobingo

Löydä luonnosta rauhaa -tehtävä

Liikkuminen aistien ja nauttien -tehtävä

Tehdään yhdessä – luontoaiheinen ryhmätoiminta

Miina Sillanpään säätiön Luontosivusto tarjoaa elämyksiä, tietoa ja tekemistä luonnon parissa.

facebook
 

Piha- ja parvekejumppa

Raitista ilmaa ja liikuntaa samassa paketissa. Kaupan päälle vielä hyvä seuraa. Piha- ja parvekejumppa kokoa naapuruston asukkaat yhteiseen liikuntahetkeen.

Jumpanohjaajana voi toimia ammattilainen, mutta ihan yhtä hyvin vertaisohjaaja. Jumppaporukka voi myös yhdessä ideoita liikkeitä.

Valmiita ohjelmia löytyy voitas.fi- sivustolta ja Ikäinstituutin verkkokaupasta.

facebook
 

Pihapelit

Pieni kisailu innostaa aina ja liikuntaakin saa ihan huomaamatta. Mölkky, petankki ja tikanheitto ovat monille tuttuja, ja pelivälineetkin saattavat löytyä varastosta. Jos välineitä ei ole, kilpailun saa pystyyn vaikka käpyjen tarkkuusheitolla.

Perinteiset lautapelit voi toteuttaa helposti myös hauskoina pihapeleinä.

Katso tästä, miten se onnistuu.

facebook
 

Sateenvarjojumppa

Sateenvarjo on usein mukana ulkoillessa. Se suojaa sateelta ja paahteelta, mutta toimii sen lisäksi erinomaisesti myös jumppavälineenä. Kyykkää, kurkottele ja hassuttele, niin voima- ja tasapaino kehittyvät.

Lataa sateenvarjojumppa-ohjelma

Ladda ner paraplygympa-programmet

facebook
 

Tehtävärastit ja luontoelämyspolku

Ulkoillessa voi antaa myös äly- ja hoksausnystyröille tekemistä rakentamalla erilaisia tehtävärasteja. Tehtävät voivat vaatia tietoa, taitoa, tarkkuutta tai nokkeluutta, vain taivas on rajana. Kannattaa huomioida erikuntoisten ikäihmisten osallistumismahdollisuus – jokaiselle jotakin.

Yksi esimerkki tehtävärasteista on Luontoelämyspolku. Siinä kroppa saa liikettä ja mieli virkistyy. Luotoelämyspolulla kuljetaan yhdessä rastilta toiselle ja tehdään välillä erilaisia harjoituksia tehtäväkorttien innoittamana. Tehtävät kehittävät voimaa ja tasapainoa, lisäävät liikkuvuutta, herättelevät aisteja sekä virittelevät muisteluun ja tarinointiin.

Luontoelämyspolun voi toteuttaa missä tahansa lähellä sijaitsevassa viherympäristössä, esimerkiksi puistossa, pihassa tai metsikössä. Palvelutalot, taloyhtiöt, järjestöt, seurakunta ja muut yhteisöt voivat järjestää oman tai yhteisen Luontoelämyspolun. Myös eri sukupolvet voivat lähteä yhdessä ulos polulle.

Lataa tai tilaa Luontoelämyspolku-materiaali

facebook
 

Ulkokuntoilulaitteet tutuksi

Monista paikoista löytyy ulkokuntoilulaitteita, joilla varttuneempikin väki voi harjoittaa voimaa ja tasapainoa. Laitteet voivat näyttää aluksi vähän vierailta, mutta usein niistä löytyy käyttöohjeet. Vinkkejä voi kysyä myös muilta harjoittelijoilta. Ota kaveri mukaan ja lähtekää yhdessä tutustumaan laitteisiin. Säännöllinen harjoittelu tuottaa tuloksia.

Ohjeita harjoitteluun: Voimaa ja tasapaino liikuntapuistosta -opas