Tietoa kampanjasta

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua ja seuraa. Kampanjaan voi osallistua jokainen, joka haluaa tehdä hyvää.

Vuonna 2023 Vie vanhus ulos -kampanjan teemana on Voimaa ulkoilusta.

Vuosittaisessa ulkoilukampanjassa haastamme sote-ammattilaisia, järjestöjä, vapaaehtoisia, läheisiä ja naapureita ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa.

Tapoja osallistua kampanjaan:

  • Ulkoile ikäihmisen kanssa. Jos lähipiiristäsi tai naapurustostasi ei löydy ulkoiluseuraa kaipaavaa ikäihmistä, voit kysellä ulkoiluapua tarvitsevia iäkkäitä esimerkiksi läheisestä palvelutalosta tai kunnassasi toimivilta ulkoilukoordinoijilta.
  • Kirjaa ulkoilukerrat kampanjasivun etusivulta yhteiseen ulkoilupottiin tai yhteisön ulkoilutilille. Erilaiset yhteisöt esim. palvelutalot tai järjestöt voivat luoda yhteisen ulkoilutilin ja kisailla keskenään. Voit kirjata ulkoilukertoja myös yksityisesti ja nimettömästi, ilman rekisteröitymistä. Kampanja-aikana (18.9.-1.10.2023) tehtyjä ulkoiluja voit kirjata maanantaihin 2.10. klo 12 saakka.
  • Kerro ulkoilustanne etusivun tarinat -osuudessa. Palkitsemme tähtitarinoita päivittäin.
  • Jaa ulkoiluvinkkisi ja -kokemuksesi sosiaalisessa mediassa #VieVanhusUlos #liikkumishaaste
  • Haasta muut mukaan!

Palkitsemme ahkerimmat ulkoilijat seuraavissa kategorioissa: ponteva palvelutalo, jaksava järjestö, kunnon kotihoito ja kunnostautunut kunta.

Kampanjan lähtökohtana ovat vapaaehtoistyön periaatteet – vastavuoroisuus ja tasa-arvoisuus, itsemääräämisoikeus, luotettavuus, puolueettomuus ja vastuullisuus – joita kaikkien kampanjaan osallistuvien odotetaan noudattavan. Vapaaehtoistyön periaatteista kerrotaan tarkemmin täällä. Ikäinstituutti ei hyväksy rasismia eikä minkäänlaista muutakaan syrjintää.

Kampanjasta lyhyesti

  • Järjestetty 13 kertaa vuodesta 2011 alkaen
  • Eniten ulkoilukertoja on kirjattu vuonna 2019 – kuukauden aikana yhteensä 33 311.
  • Kampanja sai  vuodelle 2019 Partioaitan Ympäristöbonustukea 30 375 euroa. Bonusrahoilla tuettiin 41 Voimaa vanhuuteen -mentorointikunnan luontoretkeä ulkoilukampanjan aikana.
  • Kampanja saa Partioaitan Ympäristöbonustukea vuonna 2024. Ympäristöbonus kertyy vuoden 2023 aikana Partioaitan 365-klubilaisten ostoksista. Kampanjan saama lahjoitussumma selviää alkuvuodesta 2024.